Výživa

Výživa

Náš organismus potřebuje dostatek energie, aby mohl správně fungovat. Racionální výživa je taková, která nám zajišťuje pravidelný a dostatečný příjem energie a všech živin (sacharidy, tuky, bílkoviny), vitamínů, minerálů a vody. Je vyvážená z kvalitativní (vyvážená a rozmanitá strava, dostatečný a vyvážený přísun živin) i kvantitativní stránky (odpovídající příjem energie).

U zdravého dospělého člověka by se měla strava skládat z 20 % bílkovin, z 30 % tuků a z 50 % sacharidů. Tento poměr se samozřejmě může i měnit v závislosti na věku, aktuálním stavu jedince, probíhajícím onemocnění či infekci, fyzické kondici a pohybové aktivitě.

Nesprávná výživa se podílí na vzniku civilizačních onemocnění. Jde především o nadměrný příjem energie, velké množství živočišných tuků, cholesterolu, soli a jednoduchých cukrů.

Bílkoviny

Bílkoviny jsou základem každé naší buňky, proto jsou pro člověka nesmírně důležité. Bílkoviny dělíme na živočišné (maso, ryby, šunka, vejce, mléko a mléčné výrobky…) a rostlinné (obiloviny, luštěniny, sója, oříšky…). Bílkoviny by měly být přijímány v poměru 1:1 (živočišné:rostlinné). Doporučený příjem bílkovin běžně bývá cca 1g na kg tělesné hmotnosti. Zvýšený příjem bílkovin by měl být u těhotných a kojících žen, dále u dětí a mládeže, u některých sportovců, těžce pracujících a při rekonvalescenci. Pouze rostlinná strava je problémová především pro děti. Dochází k nedostatku všech esenciálních aminokyselin a dalších karencí (vitamín B12, zinek, železo). Pak může dojít ke zpomalení psychomotorického a mentálního vývoje.

Sacharidy

Sacharidy jsou také velmi důležitou součástí potravy, jejichž hlavním významem je zdroj energie. Sacharidy dělíme na jednoduché (cukry) a složité (škroby).

Cukry jako takové bychom měli omezovat (cukr, med, sirupy, šťávy, džusy, sladké jogurty, čokolády, sušenky, dorty, zákusky, sladké pečivo, slazené nápoje, bonbony, zmrzlina…). Nadbytek cukrů ve stravě je spojován s rizikem nadváhy, obezity, zubního kazu, apod. Konzumovat bychom naopak měli ovoce a zeleninu.

Škroby jsou zdrojem energie, a proto je do jídelníčku v přiměřeném množství zařazujeme (celozrnné pečivo, žitné pečivo, rýže, těstoviny, brambory, luštěniny, kuskus, bulgur, pohanka, ovesné vločky…).

Tuky

Tuky též lze dělit na rostlinné (oříšky, semínka, avokádo, rostlinné oleje…) a živočišné (tučnější druhy mas a ryb, plnotučné mléko a mléčné výrobky, vejce, sádlo, máslo, uzeniny…). Tuky by měly být přijímány v poměru 2:1 (rostlinné:živočišné). Živočišné tuky obsahují zpravidla více nasycených mastných kyselin, které mohou škodit zdraví a způsobovat kardio-vaskulární onemocnění. Při tepelné úpravě preferujeme využití rostlinných tuků (např. řepkový olej) před máslem či sádlem. Na mazání pečiva upřednostňujeme tvaroh, cottage, žervé, lučinu, atd.

Vitamíny

Vitamíny jsou organické látky, které nejsou zdrojem energie a také neslouží jako stavební látky. Pomáhají urychlovat biochemické reakce v organismu. Většinu vitamínů si tělo nedokáže syntetizovat, a proto musí být přijímány v potravě. Vitamíny dělíme na rozpustné v tucích (A, D, E, K) a rozpustné ve vodě (B, C).

Vitamín A – nezbytný pro zrak, antioxidant

Vitamín D – metabolismus vápníku a fosforu, dělení buněk, imunita

Vitamin E – antioxidant, prevence aterosklerózy

Vitamín K – srážení krve, mineralizace kostí, buněčný růst

Vitamín B – správná funkce sliznic a kůže, tvorba a zrání červených krvinek, vliv na nervový systém

Vitamín C - nezbytný pro imunitu

Pitný režim

Pitný režim je také nesmírně důležitý. Měli bychom za den vypít cca 2-3 litry tekutin – ideálně čisté vody, neslazené čaje, neslazené minerálky.

Máte dotazy?